Wednesday, July 29, 2009

Saturday, July 18, 2009

Kem Bestari Solat Fasa III


18 Julai 2009, Masjid As-Sa'adah Kg. Pimping : Kem Bestari Solat (KBS) fasa III kali ini melibatkan murid-murid tahun 3 dan tahun 4. Sekitar 50 lebih peserta KBS yang hadir terdiri daripada murid-murid lelaki dan perempuan dari SK Pengiran Jaya.

Beberapa orang guru terlibat menjadi penceramah dan fasilitator pada kem ini seperti Ustazah Hjh Kamariah, Ustazah Hasnah, Ustazah Zuzilah, Ustaz Ag. Mohd. Najib dan Ust. Herwan.

Antara LDK yang termuat dalam KBS ini ialah
  • Syarat wajib dan sah solat
  • kedudukan imam dan makmum
  • bacaan dalam solat
  • bacaan surah
  • pengertian bacaan dalam solat
  • lafaz azan dan iqamah

Para peserta kem sedang menikmati makan pagi waktu rehat.

Murid-murid tahun 3 khusyu' mendengar penerangan yang disampaikan oleh Ustazah Zuzilah dan Ustazah Kamariah.

Para peserta daripada tahun 4 melihat tayangan slaid sambil mendengar penerangan yang disampaikan oleh ustaz.


"Akmal...baca bacaan sujud dan pengertiannya".

Ambil perhatian...nanti lepas ni kamu buat amali pula...ok.


"ooo begitu caranya...bah lakas ta ustat kami nda sabar sudah kan solat ni".Adik Hamdani (tahun 3) mengumandangkan azan.


"Bah, siapa lagi boleh azan...bah Tarmezi, kamu lah wakil tahun 4. Capat!!"


"الصلاة خير من النوم" kena suruh azan subuh pula.
Sunat melaungkan iqamah secara idraj (bacaan yang segera). Ini kerana iqamah itu dilaungkan kepada jemaah yang sudah hadir untuk bersembahyang. Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam kepada Bilal:
Maksudnya: “Wahai Bilal! Jika engkau azan, maka perlahan-lahan pada azanmu dan jika engkau iqamah, maka percepatkan.”

AMALI SOLAT JAMAAH


Imam Tarmezi bersiap untuk mengimamkan jamaah.


"Luruskan saf-saf kamu, kerana sesungguhnya saf yang lurus itu sebahagian daripada kesempurnaan solat berjamaah" -maksud hadis-


haaa..kaki tu biar betul,jangan telunjur jari-jari kaki tu, bagi berdiri tapak tu.">


- TAMAT -

*** Terima kasih kepada Ustaz Mohd. Najib kerana membantu menjadi fasilitator dan mengambil gambar semasa program. Jazakallah khaira kathira

Sekolahku Taman IlmuCadangan pembinaan bangunan Pra Sekolah di kawasan ini.


Padang Bola (Bola Sepak, Bola Jaring, Bola Baling)
Tempat letak kereta. Hasil inisiatif guru-guru.
Lanskap dan kolam ikan. (zooming)
Lanskap dan kolam ikan.

Monday, July 13, 2009

Kelas Intensif Tahun 6

Bermula dari 3 Julai lepas, telah diadakan kelas intensif bagi tahun 6 sebagai persiapan untuk menghadapi Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah. Seramai 22 orang yang mengikuti kelas ini daripada 23 orang murid tahun 6. Semua mereka adalah murid-murid yang tinggal berdekatan dengan sekolah. Subjek yang terlibat ialah BM, BI, Sn dan M3.

Kelas bermula dari jam 7.30 petang dan berhenti rehat pada jam 8.30 malam. Kemudian menyambung semula kelas dari jam 8.40 malam berakhir pada 9.40 malam.

Beberapa orang guru terlibat secara langsung untuk menjadi fasilitator, membantu murid dalam pelajaran. Sebenarnya tidak ada modul khusus bagi kelas intensif ini. Ia hanya mengulang kaji pelajaran lepas dengan beberapa pengayaan, pengukuhan dan pemulihan kepada murid yang belum menguasai satu-satu pelajaran.

Adalah diharapkan agar murid dapat mengambil peluang yang telah diadakan ini kerana mungkin belajar sendiri di rumah terdapat beberapa gangguan seperti televisyen, permainan video, komputer, internet dll.

Pepatah inggeris ada mengatakan "PRACTICE MAKE PERFECT".
Manakalah pujangga arab ada menyebut " man jadda wajada wa man kasala khasara " ( siapa yang bersungguh-sungguh pasti akan berjaya manakalah orang yang malas akan rugi).

Wednesday, July 8, 2009

PPSMI Mansuh 2012

mansuh ppsmi
PUTRAJAYA: Kabinet hari ini meluluskan pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah kebangsaan dan menengah dilaksanakan dalam Bahasa Melayu berkuatkuasa pada 2012.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pelaksanaannya bermula berperingkat mulai 2012 bagi Tahun Satu dan Tahun Empat, Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat.

Beliau berkata, bagi Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil, pengajaran dan pembelajaran dua subjek itu akan dilaksanakan dalam bahasa ibunda masing-masing.

Serentak itu, katanya, kerajaan memutuskan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di semua peringkat persekolahan perlu dimantapkan lagi.

“Pelaksanaan keputusan Kabinet bagi pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik ini akan berkuatkuasa pada 2012.

“Ia bermula secara berperingkat dan perubahan ini tidak membabitkan tingkatan enam dan matrikulasi,” katanya pada sidang media khas bagi mengumumkan keputusan Kabinet itu di sini.

Bagi memastikan pelaksanaannya tidak menjejaskan pencapaian murid yang sedang mengikuti pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), Muhyiddin berkata, pengajaran dan peperiksaan kedua-dua mata pelajaran terbabit akan dilaksanakan dalam dwi bahasa sehingga kumpulan terakhir PPSMI tamat pada 2014.

Beliau berkata, kerajaan mengambil keputusan itu selepas meneliti secara terperinci hasil kajian dan pemantauan berhubung PPSMI, sama ada yang dilaksanakan Kementerian Pelajaran atau badan bebas sejak dasar terbabit mula diperkenalkan pada 2003.

Katanya, hasil kajian itu menunjukkan dasar itu tidak pernah dilaksanakan seperti yang dihasratkan.

“Apa yang dilaksanakan ialah PPSMI/BM, di mana guru mengajar pelajaran Sains dan matematik dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu,” katanya.
- Sumber : Berita Harian , Rabu, 08 Julai 2009 | 15 Rejab 1430

Friday, July 3, 2009

Hubungi Kami

Alamat Surat Menyurat:
Sekolah Kebangsaan Pengiran Jaya Pimping
Peti Surat 86
89728 Membakut
SABAH.

No Telefon:
087-887192

No Faks:
087-887192

Waktu Pejabat:
Isnin - Khamis
8.00 pagi - 12.00 tengahari
1.00 tengahari - 5.00 petang

Jumaat
8.00 pagi - 11.30 pagi
2.00 petang - 5.00 petang

Sabtu, Ahad dan Cuti Umum
Cuti


Thursday, July 2, 2009

Latar Belakang

Sekolah Kebangsaan Pengiran Jaya Pimping
Peti Surat 86
89728 Membakut.

Sekolah Kebangsaan Pengiran Jaya Pimping pada mulanya diberi nama SRK Kg. Pimping. Sekolah ini telah didirikan di tengah-tengah Kampung Pimping di atas tanah yang rata seluas 2.94 ekar. Ia mula didirikan pada tahun 1946. Boleh dikatakan sekolah ini didirikan dengan serba sederhana sahaja, kerana atapnya diperbuat daripada daun rumbia, tiang nibong dan dindingnya daripada pelapah rumbia, tidak berlantai hanya bermeja panjang. Didirikan hanya setakat dua buah bilik darjah menampung seramai 33 orang murid dengan dua orang guru.

Guru yang pertama sekali di sekolah ini ialah En. Abd. Wahid Osman dan En. Parman Hassan dan gaji mereka dibayar oleh Colony of North Borneo. Pengasas sekolah ini ialah seorang tokoh yang berpengaruh dan namanya memang terkenal di Kg. Pimping di ketika itu. Beliau ialah Tuan Haji Pengiran Jaya bin Pengiran Besar dan O.T Awang Piut bin Pengiran Sulaiman.

Semasa hendak mendirikan sekolah di kampung ini, tempat mendirikan atau tapaknya belum ada, dengan budi bicara yang ikhlas sekali lagi pengasas sekolah tersebut Tuan Hj. Pengiran Jaya bin Pg. Besar menghadiahkan sebidang tanah seluas 2.94 ekar N.T 5176 II. Tanah yang dihadiahkan oleh beliau ini telah dijadikan sebagai tapak bangunan sekolah yang ada sekarang ini. Oleh yang demikian jasa-jasa yang beliau taburkan tidak sepatutnya dilupakan walaupun sampai bila-bila masa sekalipun. Memandangkan kepada jasa-jasa yang dicurahkan oleh beliau itu, maka Sekolah Rendah Kerajaan Kg. Pimping, Membakut pada dulunya telah diubah dan diberi nama SK. Pengiran Jaya Pimping Membakut pada 16 Januari 1982.

Pada masa itu, rumah untuk kediaman guru-guru belum ada, dan semua guru yang mengajar di sekolah ini, terpaksa menyewa rumah orang kampung. Pada tahun 1947 murid sekolah ini meningkat kepada 53 orang dan seterusnya pada tahun 1948 murid meningkat lagi sejumlah 110, sedangkan guru pada masa itu hanya dua orang saja belum bertambah lagi. Kerja-kerja menambah bangunan sekolah telah diusahakan dengan giatnya melalui gotong royong, dengan usaha yang gigih dari pengasas sekolah ini, maka guru yang mengajar pun ditambah kepada empat ornag dan bilik darjah meningkat kepada empat buah sehinggalah tahun 1951.

Pada tahun 1952 kerajaan pada masa itu telah mendirikan sebuah bilik darjah dan sebuah rumah guru jesteru pada tahun 1953 kerajaan menambah lagi dua buah bilik darjah dan dua buah rumah guru. Pada tahun berikutnya kerajaan menambah lagi dua buah bilik darjah dan dua buah rumah guru. Pada awal tahun 1955 bilik darjah yang dibangunkan oleh kerajaan menjadi lima buah dan rumah guru menjadi lima buah. Pada tahun 1958 sebuah bilik darjah ditambah lalu meningkat kepada enam buah dengan pertambahan murid yang makin meningkat. Pada tahun itu murid sekolah ini meningkat kepada 172 orang dan guru meningkat kepada lima orang.

Dari tahun 1958 hinggalah ke tahun 1977 tidak ada pembangunan atau projek yang dilaksanakan di sekolah ini, tetapi jumlah murid makin meningkat dari tahun ke setahun. Dalam tahun 1977 rekod pertambahan murid mencapai ke 349 orang dengan guru yang mengajar seramai 14 orang. Pada tahun 1978 sebuah sekolah yang sangat kukuh (konkret) telah dibangunkan dengan kelengkapannya sekali yang mengandungi 8 buah bilik darjah selain daripada pejabat guru besar, pejabat dan stor , tandas guru-guru dan ktbm serta api dan air juga dibekalkan.

Pada ketika itu jumlah murid meningkat kepada 373 orang, dan terpaksa lagi menggunakan kelas dua sidang, kerana bilangan murid semakin meningkat. Pada tahun 1983 sebuah lagi bangunan sekolah yang serba lengkap dan moden telah didirikan untuk menggantikan bangunan yang lama setinggi 2 tingkat mengandungi 9 buah bilik termasuk bilik pusat sumber, bilik klinik pergigian, bilik sains dan bilik RTP, di samping beberapa buah stor juga dibuat. Kedua-dua bangunan yang konkrit ini telah dibiayai sepenuhnya oleh Bank Dunia dan sekarang masalah kekurangan bilik darjah tidak timbul lagi.

Wednesday, July 1, 2009

MUQADDIMAH

Assalamualaikum..
Blog ini dibangunkan khusus untuk merekodkan segala aktiviti mahu pun beberapa perkongsian ilmu dari Sekolah Kebangsaan Pengiran Jaya Pimping Membakut. Semoga web ini membawa manfaat kepada pelayar² yang sudi menjenguk web ini. InsyaAllah sekiranya diberi kesempatan masa dan tenaga, web ini akan terus dikemaskini.
Wassalam.